tiistai 29. marraskuuta 2016

Chili Year 2: Vesiviljely. Joulukin lähestyy

Hola!

Aloitellaan kuulumista Chilin kasvatuksissa.
Oma eka kausi loppui minulla jo kun ensipakkaset saapuivat. Keräsin sadon talteen, osan kuivatin, osan pakastin.
Suurin osa kasveista lensi pois
3 säästin kuitenkin. Naga Morich ( C. Chinense), Habanero O.(c. Chinense), Bird Eye Baby. (C. Annuum) ja Aleppo Pepper (C. Annuum  Lisäksi taimena pysynyt varjossa kasvanut Purple Bhut Jolokia (C. Chinense)



Aleppo Pepper leikattiin tapiksi, juurista 3/4 pois, pieneen ruukkuun ja ikkunalaudalle. Kaveri päätti, ettei satokausi ole ohi vielä. En siis jättänyt yhtään lehteäkään jäljelle ja kasvi kasvatti uuden oksan.

Habanero O. lle kävi vastaavasti, tapiksi, juuri karsiminen ja pikkuruukkuun. Se ei jatkanut toki satokauttaan.

BeB:n leikkasin tapiksi, mutta jätin sen omaan ruukkuunsa (14cm orthex eden)

Naga sai saksista otin pistookkaan kivivillaan juurtumaan.

Talvikausi menee vähällä vedellä ilman lannotteita, toivottavasti saan pidetty hengissä.






Year 2: Vesiviljely
Lueskelen usein (lue päivittäin) chilifoorumia, miten muut kasvattajat kasvattelee chilejään. Onhan noita ideoita tullut sieltä paljon, mutta tilanpuute. Ei pikku kaksioon vaan mahdu kahden ihmisen ja koiran lisäksi hirveää viidakkoa.  Mutta jotain mahtuu onneksi.

Latoin jo seuraavan vuoden chilit itämään, tällä kertaa kokeilen kivivillassa idätystä, aikaisemmin idätin idätyslautalla, se toimi hyvin. (chilivaarin blogista bongasin) Jos nämä kivivillassa olevat eivät jostain syystä idä, on vielä hyvin aikaa kaivaa lautta esiin.
Laitoin siemenet siis kivivilloihin 26.11.16 illalla kello 10. (vasemmalla tyhjä kuutio, joka oli varattu Black Pearlille, mutta unohdin tilata siemenet, joten nyt siinä Nagan pistokas)
Kauden 2017 chilit ovat:

C. Annuum:
- Almapaprika 0
- Black Scorpion Tongue 4

C. Baccatum:
- Aji Fantasy, Sparkly White 4-5
- Bishop´s Hat 3-4
- Trepadeira Werner 4

C. Chinense
- Datil Sweet (yellow) 3
- Pink Habanero 0-1
- Venezuelan Tiger 3

Perässä olevat numerot ovat polteasteita 1-10. 

 Tuleva kausi menee miedommilla chileillä, koitan löytää omat suosikit, mitä voisi jatkossa kasvattaa ja käyttää.
Ostin chilifoorumilta yhdeltä chilipäältä (kiitos hänelle) käyttämättömän NFT  (Nutrient film technique) setin. Mallia - pienin. Lisäksi minulla on ylimääräinen vesipumppu, joten ajattelin rakentaa pienen EBB & Flow:n
Niistä myöhemmin. Nehän saa käyttöön vasta kun saan chilit itämään ja kasvatettua juuret heille.



Salmiakkihunaja & Chilihunaja
Hommasin samalla oikealla näkyvän chilihunajan, hyvä tuote. Toinen on viimevuoden salmiakki&lakritsi festivaaleita ostettu salmiakki hunaja. Testailin hujania piparkakkujen päällä ja täytyy sanoa, että toimii! Hyvin maistuu salmiakki ja chilihunajassa on poltetta! Maustoin myös vihreän teen chilihunajalla ( note to self: Sekoita kunnolla!) pohjalle jäänyt hunaja poltti hyvin.  Aamupuuro sai myös uutta ulottuvuuttaa pienellä nokareella makeaa tulta. Chilihunaja on Hullun Hunajamiehen chilihunajaa. Toinen maku olisi ollut TULINEN. Tuntuu, että tässä polttelevassakin on tarpeeksi minulle.


Tein myös Brooklyn Breweryn setillä toisen satsin olutta.
Gallonan kokoinen käymis-astia, ja sain 9 pulloa valmista tavaraa.
Pullotin siis Everyday Ipat ja vielä 2 viikkoa ja pääsee maistamaan. Haluisikohan joku hieman neuvoa tässä hommassa?  reseptejä etc.Vähän haluisin isontaa skaalaa, mutta siis ihan kotioloihin sopivaa määrää.
Bad bad Boy ja movember
Everyday Ipa 
- Juho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti